Anna, var är du?

Postat av Anna 2015-10-11 19:46 | 0 kommentarer

Jag letar alltid efter Anna, min mormors mormor. I många år visste jag inget mer om henne än att hon hade samma namn som jag. Det sades också att hon var från Norge, troligen Oslo, och att hon flyttade tillbaka dit när hennes man dog. Döttrarna Anna och Olga flyttade till fosterfamiljer i Karlanda där de bodde när pappan dog. När jag så smått började släktforska för en hel massa år sen nu så tog jag mig an uppgiften att ta reda på mer om den här familjen och sakta men säkert så har jag samlat på mig fler och fler små pusselbitar. Olga (min mormors mor) var född i Karlanda och från början tyckte jag det var lite roligt att jag hade släkt därifrån på både morfars och mormors sida. Det visade sig dock ganska snart att Olgas pappa Gustaf Andreasson inte alls var född där utan i Sillbodal och att hans familj flyttade runt en del innan de hamnade i Karlanda. Jag tror dock att de blev kvar där sen, men det är inget jag har tagit mig tid att gräva vidare kring ännu.
Gustaf tappade jag spåret efter 1889, då skrevs en attest att han skulle flytta från Karlanda till Töcksmark, men där hittade jag honom aldrig i inflyttningslängderna. Spårlöst borta! Fortfarande ogift och försvunnen. Jag visste ju att han dog i kvarnen i Smolmark, Karlanda så på nåt sätt måste han ju ha kommit tillbaka dit, men jag saknade källorna jag behövde.
Här var det stopp ganska länge innan jag fick tag i källor efter 1890. Jag tror att Olgas födelsenotis var det första jag fick tag i. Där fick jag till slut Annas hela namn – Anna Helene Heier! Där framgår också att föräldrarna varit gifta i 3 år, men det finns även en anteckning om att Olgas skulle ha varit det tredje barnet. Något mer syskon har jag dock aldrig hittat. Det där med Töcksmark fick delvis sin förklaring här också, attesten återlämnades när han kom tillbaka till Karlanda. Verkar som att han lät bli att stanna och fortsatte till Norge helt enkelt? Gustaf dog ju när Olga bara var ca 6 månader gammal och i den husförhörslängden framgår att Anna och döttrarna flyttade tillbaka till Kristiania. Fullständigt förbryllande för mig som hade förväntat mig att de skulle komma till fosterhem i Karlanda. Olgas syster Anna hade en fosterdotter som kallades Bojan och tack vare henne så visste jag ju tom namn och gårdar som de kom till så jag hade ju väldigt konkreta uppgifter även om de inte hjälpte mig just då.
Jag har fått fler uppgifter på senare år som jag inte riktigt tagit mig tid att gå igenom och kontrollera vad som egentligen hände. Det verkar som att hela Gustaf Andreassons dödsbo auktionerades och så även döttrarnas försörjning, men att de då kom att bli kvar i mammans vård. Det här är som sagt nåt jag behöver undersöka mer. Klart är åtminstone att Olga kommer till ett fosterhem i Karlanda 1904, dvs inte förrän hon är 10 år gammal.
Vad hände där emellan då? Ja, det undrar jag fortfarande när jag ska få veta. De verkar ju ha flyttat till Norge till att börja med, men jag hittar inte ett spår av dem där. Vill man söka personer i Norge finns det ett fantastiskt material hos Arkivverket som är digitaliserat och sökbart helt utan abonnemang. Att det är digitaliserat ställer till det ibland, det kan finnas felaktigheter i avskrifterna mm, men för mig som inte hade särskilt mycket att gå på när jag började leta i Norge så var det bara fördelar! Dessutom finns det även mycket skannat så att man kan dubbelkolla.
Tack vare sökningar där så hittade jag så småningom uppgifter om att Anna mycket riktigt var född i Oslo (Kristiania), som dotter till en skräddare Amund Gundersen Heier och hans hustru Karen Dorothea Andersdatter. Däremot har jag ännu inte hittat några uppgifter om var Anna och döttrarna fanns mellan 1895-1904, och när det gäller Anna så har jag inte vetat vart hon tog vägen alls. Fast det är en sanning med modifikation, för i anteckningarna jag gjorde när min mamma pratat med Bojan så står det att hon hette Fredriksen. Detta har jag även hört av min mormor – av henne fick jag även en adress! Mannen Anna gifte om sig med hette enligt mormor Fritiof Fredriksen och de bodde på Sigurds gate 11 i Oslo! En guldgruva av information tyckte jag då. Problemet är att jag fortfarande inte har hittat henne på den adressen. Hos Arkivverket kan man söka i den norska folkräkningen för 1910, den publicerades 2010 och jag minns att jag nästan (bara nästan) satt uppe vid midnatt och väntade på att den skulle komma online! Tyvärr hjälpte det mig inte. Jag återkommer till den med jämna mellanrum, men än har det inte gjort nån nytta. Jag har sökt på namn, födelseår, adress, allt jag kunnat komma på. Men skam den som ger sig, nästa folkräkning som publiceras är hon kanske med i!
Idag fick jag dock nåt som kändes som en snilleblixt. Jag började tänka på Bojan redan härom dagen, på att trots att hon hade så himla bra koll på vår släkt så har jag aldrig ens vetat hennes riktiga namn. Sen tänkte jag på att Anna som hon var fosterdotter hos dog relativt ung, på att det nog borde finnas församlingsböcker för de här åren att söka i nuförtiden och sen slogs jag av tanken att Annas mamma kanske hade överlevt henne! Så jag tecknade raskt ett veckoabonnemang hos Arkiv Digital och kastade mig ut i kyrkböckerna. Jodå, jag hittade Anna i församlingsböckerna (Olgas syster alltså, förvirrande det här att mor och dotter har samma namn), men inte Bojan. Hm. Böckerna räckte inte heller riktigt ända fram till Annas död. Alright. Bouppteckning då? Bingo! Flera gånger om! Först hittade jag en avskrift av Annas testamente där hon gav allt till Bojan. Därmed fick jag alla hennes personuppgifter, yes! Sedan fick jag dessutom rätt i min förhoppning – Annas mamma var dödsbodelägare och där står tydligt och klart Fru Anna Fredriksen, Oslo! Tjohej!
Visst har jag fortfarande stora glapp i historien om Anna och jag har en hel del luckor att fylla kring döttrarna också, men jag fortsätter att lägga pussel. Sakta, men säkert. Nu får nog Anna vila lite grann igen, hon fanns verkligen inte i folkräkningarna idag heller (varken i Norge eller Sverige 1910, var är hon?). Däremot ska jag kanske se om jag kan få till några fler bitar kring döttrarna och när de kom tillbaka till Karlanda när jag ändå är på gång.
Jag får inte alls till miniatyrbilderna så ni får klicka och titta på dem i sin helhet istället.

Skriv en kommentar

*

This blog is kept spam free by WP-SpamFree.